Боротьба за збереження святості життя в діяльності Митрополита Андрея Шептицького доби Другої світової війни - Смицнюк, Орест (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2015)
Коли говоримо про феноменальність Митрополита, бо це дійсно вселюдського планетарного масштабу постать, подарована Богом українському народові, то маємо на увазі багатогранність його обдарувань і діяльності. Але його духовний портрет відображається особливо на тлі трагізму доби, у якій у повній величі виявилися тотожність його слів і діл. Це подвиг - у час бездержавності твого народу, у найважчий період випробувань - бути духовним пастирем. На його долю випали дві світові війни, польська пацифікація, німецька окупація, радянська тоталітарна система з воюючим атеїзмом, численними концтаборами і масовим знищенням населення.