Історія формування церковного правила - Геник, Любов (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2017)
В статті методом ретроспекції розкрито коротку історію становлення церковного правила Східних Церков та вклад Ісуса Христа, апостолів, Отців і Вчителів Церкви, Вселенських соборів у процес його формування. Проаналізовано і систематизовано різні джерела церковного правила (Документи Вселенських соборів; Джерела канонічного права Православної Церкви; Кодекс канонів Східних Церков; Статути: св. Савви, Єрусалимський та Студитський, Афонський; богослужбові книги). У статті виділяються такі етапи формування церковного правила: старозавітній (ІІ-І тис до н.е. ), Христово- апостольський (І ст. н.е.), соборний (ІV – ХІV ст.), реформаційний (ХV-ХVІІІ ст.), сучасний – (ХІХ-ХХІ ст.). Церковне правило на Сході формували: засновники чернецтва Антоній, Пахомій, Василій Великий, Сава Святий, отці Студити, афонській ченці. Святий Сава з Єрусалиму є законадавцем порядку богослужінь в монастирях. Отці-Студити розділили порядок богослужінь для монастирів і світських людей. В східних обрядах є літургії: св. Якова, Василія Великого, Івана Золотоустого, Літургія Раніше Освячених Дарів, св. Єпіфанія, Григорія Великого, Несторія, Якова Барадея та інші. Частини Літургії східного обряду: проскомидія, літургія слова (літургія оголошених), літургія жертви (літургія вірних).