Підготовка ліквідації УГКЦ в руслі антиунійної політики радянської влади (1944 - 1946 рр.) - Гладка, Галина (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2021)
У статті здійснено системний аналіз діяльності радянських органів державної безпеки, спрямованої на ліквідацію УГКЦ на західноукраїнських землях. Розкривається використання владою органів державної безпеки як головного інструменту реалізації репресивної політики стосовно священнослужителів УГКЦ. Показано, що боротьба з УГКЦ була складовою частиною і одним із способів утвердження комуністичного режиму на Західній Україні.