Розвиток адміністративно-канонічної структури Української Греко-Католицької Цекрви від Берестейського собору до сучасності (1596-2006 рр.): постановка проблеми - Делятинський, Руслан (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2007)
Проголошений у 2002 р. верховним архієпископом Любомиром Гузаром курс на здобуття патріархального устрою Української Греко-Католицької Церкви, що був закономірним актом після тривалих змагань за його визнання, не тільки відкрив нові перспективи її розвитку, але й поставив перед єпископатом і духовенством низку нових вимог щодо удосконалення та розширення адміністративно-канонічної структури Церкви. Одним із засобів вирішення цієї проблеми постійно діючі Синоди єпископів УГКЦ визнали утворення нових єпархій в структурі Церкви, для чого 1996 р. навіть було створено синодальну комісію територій нових єпархій.