Замойський синод 1720 р. - вимога часу чи порятунок Київської Церкви? - Онищук, Ігор (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2009)
Дуже багато дискусій виникає в колах Східного канонічного права, теологів та духовенства УГКЦ стосовно рішень і постанов Замойського синоду 1720 р. Одні стверджують, що Замойський синод - це взагалі "римський" документ, який лише підходить під ідеологічну матрицю Кодексу Канонів Східних Церков. Інші фахівці стверджують, що, будучи відповіддю на потребу епохи XVIII ст., Замойський синод врятував обряд і став юридичною основою розвитку та порятунком Київської Церкви.