Галицькі хрести-енколпіони ХІ-ХІІІ ст. Релікварії ХІ-ХІІІ ст. Галицької Русі - Кияк, Святослав; Коваль, Ігор (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2012)
Починаючи з найраніших археологічних розкопок, які проводили на території княжого Галича професор Львівського університету Ісидор Шараневич та людитель старовини, священик з села Залуква Лев Лаврецький у 1882-1887 рр., їм траплялися в руїнах Спаського, Святоіллінського та Благовіщенського храмів яскраві та рідкісні знахідки - давньоруські хрести-енколпіони.