«Звідки між вами війни…?»: контекстуальне прочитання та актуалізація: Як. 4:1-3 - Яцишин, Андрій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
Богонатхненний текст Святого Письма є автентичним джерелом для християнина у пізнанні власної ідентичності та пошуку відповідей, рекомендацій та вирішень непростих життєвих проблем та ситуацій. Не винятком є і ситуація війни, в якій опинилася Україна внаслідок військового вторгнення росії 24 лютого 2022 року. Священний текст, який історично стосувався життя перших християнських спільнот, не перестає бути парадигмою для християн XXI ст. Текст Як. 4:1-3 чітко говорить про причини, якими мотивувався військовий агресор 24 лютого 2022 року: це заздрість, бажання володіти чужим, вбивство і т.д. Проте, текст не зупиняється лише на цьому, оскільки актуалізація Як. 4:1-3 в межах всієї текстуальної секції Як. 3:1 – 4:12, проливає світло як на передумови військової агресії, так і подає чіткі рекомендації для ворога, щоб припинити цей диявольський шал та вбивство українців.