Закон найменування: хто є хто за своїм актуальним інтелектуальним та духовним потенціалом - Сабадуха, Володимир; Сабадуха, Олексій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
У статті на основі метафізичної теорії особистості проаналізовано принципові відмінності між різними типами людини: залежною й посередньою, особистістю й генієм. Виявлено відмінності в розумінні ідей, істини, моралі, обов’язків, відповідальності, здатності сприймати й розуміти філософські категорії й поняття. Доведено різний зміст свідомості й самосвідомості, професійних та інтелектуальних здібностей, спонукань, мислення, здатності до рефлексії. Виявлено принципові відмінності у ставленні до соціуму, процесу прийняття рішень, екзистенційних аспектів людської життєдіяльності. Обгрунтовано, що метафізична теорія особистості здатна сформулювати критерії для розуміння людської сутності.