Греко-католицьке духовенство у громадському і національно-культурному житті Покуття в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. та формування світогляду Миколая Чарнецького - Королько, Андрій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
У статті розглянуто церковно-релігійну і громадсько-культурну діяльність греко-католицького духовенства Покуття наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. в контексті формування громадянської позиції і духовного світобачення о. М. Чарнецького. Зокрема, показано основні напрямки роботи греко-католицьких священиків щодо піднесення громадсько-культурного та інтелектуального рівня українського громадянства краю, проаналізовано діяльність найвідоміших представників духовенства ГКЦ Покуття досліджуваного періоду. Автором стверджується, що їх праця – це суцільний ланцюг самопожертв для служіння українському народові, піднесення його національної свідомості, культурно-освітнього рівня, які також спричинили формування активної громадянської і церковно-релігійної позиції о. Миколая Чарнецького, появу у нього добрих паростків харитативної діяльності на ниві служіння Богові, українській культурі.