Греко-католицьке духовенство та проблема національно-політичних орієнтацій на Лемківщині у міжвоєнний період - Любчик, Ігор (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
Греко-католицьке духовенство у міжвоєнний період відіграло провідну роль в утвердженні проукраїнських національно-політичних орієнтацій серед місцевого населення. Намагання польської влади у 1920-х рр. сприяти спочатку утвердженню серед духовенства православ’я як ідейної основи москвофільства, а згодом підтримці регіонального лемківського напрямку не увінчались успіхом.