Фотодокументи як джерело до вивчення повсякденного життя підпільного греко-католицького духовенства - Григорук, Микола; Єгрешій, Олег (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2014)
Історичний факт опирається на першоджерела, які, своєю чергою, різняться не лише місцем знаходження чи долею об’єктивізму/суб’єктивізму, а й, звісно ж, ступенем інформативності. За усталеною думкою, історичне першоджерело передусім мусить мати писемний характер. У такому разі, мовляв, воно матиме значно промовистішу природу, яку до того ж значно легше перевірити, зіставивши з іншими першоджерелами. Не заперечуючи цієї тези, вважаємо, однак, що існує низка інших видів документів, які, поступаючись, вірогідно, ступенем інформативності, здатні охопити маловідомі і маловивчені грані життя історичних людей.