Природоохоронна діяльність УГКЦ як важливий аспект національного відродження галичан - Гайдукевич, Олена (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2015)
У статті показано, як у складних суспільно-політичних умовах 20–30-х рр. ХХ ст. УГКЦ була впливовою консолідуючою українською організацією, виразником національного духу в Галичині. Як суто українська організація, Церква інтенсивно підтримувала національні прагнення свого народу. У цей складний для українців час вона розгорнула активну природоохоронну діяльність, завданням якої було зберегти природу краю й міцно утвердити серед українського народу національну ідею та ідею любові до рідної землі.