Івано-Франківська єпархія – Митрополія (1989–2011 рр.): етапи відродження та особливості становлення (канонічно-правовий аспект) - Війтишин, Володимир (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2017)
У статті розглянуто історичні етапи розвитку та канонічно-правові аспекти становлення Івано-Франківської єпархії від державної легалізації УГКЦ в грудні 1989 р. до проголошення архієпархії та митрополії в грудні 2011 р. Доведено, що Івано-Франківська архієпархія та митрополія УГКЦ є прямою спадкоємницею Станиславівської єпархії, заснованої 1885 р., та «катакомбної» Церкви, відіграє важливу роль в Українській Греко-Католицькій Церкві. Автор підкреслює, що піднесення у 2011 р. Івано-Франківської єпархії до статусу митрополії було наслідком інтенсивного розвитку організаційної структури, релігійно-духовного та суспільного життя.