Громадянська позиція Митрополита Андрея Шептицького та його суспільна пошана - Патер, Іван (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2021)
Однією з найвеличніших історичних постатей українства ХХ століття є Митрополит Андрей Шептицький. Його діяльність благотворно відбилася на всіх сторонах громадського і духовного життя українського народу по всіх закутках світу. У статі доведено, що митрополит як духовний провідник українців прагнув, передусім, національно освідомити свій народ, вивести його зі становища провінційності на широкий європейський шлях, піднести до рівня розвинутих народів світу. Розглянуто комплекс заходів, які спрямовувалися на вшанування його пам’яті.