Кордоцентризм українського католицизму: богословсько-філософські засади - Кияк, Святослав (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2009)
Символ духовного життя української нації, зокрема її сакрального світу, завше була душа, точніше - серце, оскільки, як свідчить історія українського християнства, релігійності українського народу завше була притамання кордоцентричність. Тіло ж в українській традиції, на відміну від культур деяких інших народів, ніколи не було ідолом обожнювання. Зображення кохання-любові традиційно передавало внутрішній світ українця, що гармоніював із природою та всесвітом.