Теодицея в теоретичній спадщині Федора Достоєвського - Козловський, Юрій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2009)
Основна тема, що оживляє найдраматичніші сторінки книжок видатного російського автора Достоєвського, - це людське страждання, котре на перший погляд є цілком беззмістовним. Саме ця глибока і тяжка тематика змушує Івана простистояти силі духу та гідності Альоші у "Братах Карамазових". Це протистояння остаточно проявляє себе як правдивий пошук істини, а не прояв атеїзму.