Розвиток екуменічного руху в Православних Церквах - Тучапець, Василь (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2010)
Здебільшого сьогодні панує загальна думка, що православ’я вороже ставиться до будь-яких форм екуменізму, що екуменічний рух - це процес, який є чужим істинно православній вірі. Деякі фундаментально налаштовані православні середовища (особливо певні монастирські осередки) безпосередньо самі пропагують означені ідею. Однак було б великою помилкою вважати, що з цією думкою ототожнюється весь православний світ, оскільки багато православних богословів від світанку екуменічного руху по сьогодні зробили визначний внесок в його розвиток. Тож можемо навіть казати про історію розвитку екуменічного руху в православ’ї.