Оригінальність екуменічного вчення Івана Павла ІІ - Війтишин, Володимир (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2012)
Понтифікат Івана Павла ІІ, з-поміж інших здобутків, характеризує переломний внесок у справу з’єднання християнських спільнот. Глава Католицької Церкви своєю призмою долає межі однієї деномінації, стаючи пунктом віднесення для всіх решти, а навіть - в рамках міжрелігійного діалогу - стає ним і для інших релігій. Заклик до автентизму отриманої віри, безкомпромісність позицій при одночасній відкритості на діалог і розуміння того, хто вірить по-іншому, - це головні пункти екуменізму Івана Павла ІІ. Ця спрямованість набирає особливого досвіду в контексті України. Тим більше, якщо ці рекомендації скеровані на адресу віруючих в Христа на розлогій українській землі.