Цивільно-правовий захист дочасного майна Церкви в Україні - Сохан, Іван (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2012)
Держава, закріплюючи за Церквою певні права та обов’язки, намагається створити найсприятливіші умови для їх реалізації. Такий захист законних прав Церкви, як і будь-якого суб’єкта цивільних правовідносин, є одним із найголовніших завдань держави. Зокрема, в проекті Концепції державно-конфесійних відносин в Україні за державою як системою органів, через які український народ здійснює свою волю, поряд з рядом немайнових гарантій, закріплюється обов’язок "забезпечувати захист релігійних немайнових реліквій, святинь, символів, місць паломництва та будівель релігійного призначення", тобто об’єктів майнових прав Церкви.