Літургійне служіння диякона під час звершення Архиєрейської Божественної Літургії відповідно до рубрик богослужбових книг - Гоголь, Василь; Харевич, Іван (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
Дане дослідження розкриває актуальність дияконського служіння у світлі сучасних викликів Церкви третього тисячоліття. Як говорив Папа Павло VI, диякон служить як Божому народу, так і церковній ієрархії. Як для місцевої Церкви, так і для спільноти у ширшому розумінні цього слова. Диякон є посередником, який має оголошувати про потреби і бажання народу Божого перед церковною ієрархією, щоб вони могли ці потреби духовні та фізичні задовільнити. На Літургії диякон діє як ангел молитви, об’єднуючи молитви та наміри зібраних вірних як через кадіння, так і через численні єктенії на Божественній Літургії. За допомогою єктеній він бере красу та витончені тексти літургійних молитов і перекладає їх у прохання, які можуть бути зрозумілі вірним.