Богослов’я Таїнства Оливопомазання в динаміці Liturgie Comparée - Пасічник, Василь (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2023)
У статті представлено аналіз історії богослов’я таїнства Оливопомазання, подано інтерпретацію його містагогії за допомогою теорії літургійної еволюції liturgie comparée, за A. Baumstark. Дослідження проводимо за допомогою адаптації сучасного методу порівняльної літургії, liturgie comparée A. Baumstark. Переосмислено первісний богословський зміст та мету Оливопомазання – повернення хворих у таїнственне літургійне життя Церкви, що є умовою їх цілісного оздоровлення. Подібне богословське розуміння склало основи усього подальшого розвитку lex orandi таїнства Оливопомазання. Початкові прості форми стали збагачені монастирськими й кафедральними впливами у зв’язку з добовим літургійним життям Церкви. З початком епохи книгодрукування та ренесансу (ХV-ХVI ст.) появляються так звані синтетичні чини сучасного зразка. Чинопослідування й надалі зазнає змін, про що свідчать приклади поширення скороченого обряду та мода на загальне Соборування. У статті нами по-новому класифіковано та досліджено складну літургійно-богословську передісторію таїнства Святого Єлею.