Політико-правовий вимір перспектив запрошення України до НАТО - Тодоров, Ігор (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2024)
Мета дослідження – розкрити можливості запрошення України до Організації Північноатлантичного договору в умовах ескалації російської агресії. Методологія дослідження спирається на принципах історизму, системності, науковості, верифікації, авторської об’єктивності, поміркованого наративного конструктивізму, а також на використання загальнонаукових (аналіз, синтез, узагальнення) та спеціально-історичних (історико-генетичний, історико-типологічний, історико-системний) методів. Наукова новизна полягає у тому, що вперше в історіографії розглянуто поточні перспективи запрошення України до НАТО. Висновки. Вступ до НАТО є конституційно закріпленим основним пріоритетом України, фундаментальною умовою для її виживання. Сьогодні політична еліта України та західні уряди є одностайними в питанні членства України в НАТО. Російсько-українська війна виступає ареною, на якій формуються політичні та військові стратегії глобального Заходу і вриваються в наміри тих світових сил, що пропагують антидемократичні цінності та, використовуючи західні технології, мають намір відігравати провідну роль у світовій цивілізації. Від України залежить подальший розвиток світового устрою на тривалий період, і можливо, на століття вперед. Необхідність запрошення України до Організації Північноатлантичного договору обумовлена можливістю подолання глобальної кризи міжнародної безпеки. На користь швидкої євроатлантичної інтеграції України свідчить унікальність військового досвіду в широкомасштабній новітній війні проти потужної Росії, зняття фінансового тягаря з членів НАТО, демонстрація єдності Альянсу та здатності відповідати на сучасні виклики. Україна демонструє прихильність високим духовним цінності, такі як свобода, незалежність, гідність і самоповага на яких побудований Альянс. Завдяки збройним силам та активному громадянському суспільству вона заслуговує на членство в НАТО.