Успіння Пресвятої Богородиці у візантійській літургійній традиції: історичний контекст

Автор(и)

  • Олег Савчук ПЗВО "Івано-Франківська академія Івана Золотоустого"

Ключові слова:

Успіння Пресвятої Богородиці, літургійне вшанування, стихира, процесійний хід, піснесловець

Анотація

У статті аналізується історичний контекст становлення свята Успіння Пресвятої Богородиці та особливості формування літургійного вшанування пам’яті Успіння Пречистої Діви Марії. Шляхом семантико-семіотичного з’ясування особливостей вживання богородичних лексем доводиться значимість святкування цього празника у числі дванадцяти найбільших літургійних свят.

З’ясовано, що перше літургійне поминання Марії пов’язане із святкуванням Різдва Христового, що набуло поширення у Східній традиції в кінці ІІІ ст. Приблизно з ІV ст. відоме також літургійне поминання Богородиці у зв’язку із святкуванням стрітення, яке ознаменовувало зустріч Христа з Семеоном, в якій Марія взяла безпосередню участь.

Обгрунтовано, що у візантійській традиції святкуванні Успіння особливої вагомості набувають два дні тижня: середа і п’ятниця. Середа асоціювалася з Вифлеємом, місцем де апостоли зібралися біля Діви, а п’ятниця із днем положення у гріб, тому саме у цей день і здійснювалася процесія.

Доведено, що Богослужіння на Успіння у східній християнській традиції являли собою своєрідний розповідний комплекс. При цьому їх комплексний характер виявляється не стільки у тому, що вони, як і будь-які інші богослужіння мають теологічне наповнення, а передусім тим способом, яким досягалася мета єднання вірних із Творцем через гармонійне поєднання трьох складових: слова, образу і звуку.

Посилання

Dyonysyi Areopahyt. O tserkovnoi yerarkhyy. Poslanyia. (Yzdanye s parallelnymy tekstamy) / Vst. st., podh. hrecheskykh tekstov y ykh russkyi perevod H.M.Prokhorov, Red. perevoda yer. Hryhoryi (V.M.) Lure SPb. Aleteiia 2001 h. 281 s.

Zhytyia sviatykh sviatytelia Dymytryia Rostovskoho. Tom VIII. Avhust. Moskva: ЭKSMO-2016. 860 s.

Skaballanovych M.N. Tolkovyi Typykon: spravochnyk. Moskva: Yzd-vo Sretenskyi monastyr. 2016. 816 s.

Starodubtsev O. Osobennosty pesnopenyi sluzhby uspenyia presviatoi Bohorodytsy: URL: http://pravoslavie.ru/38885.html

M. JUGIE, La Mort et l’Assomption de la sainte Vierge. Étude historico-doctrinale, Città del Vaticano 1944, S. 156-157.

Nicephorus Historia Ecclesiastica: PG 146, 1061 s.

Theodoros Anagnostes Kirchengeschichte, 363: G. Ch. Hansen Berlin 1971, 102 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

20.12.2018

Як цитувати

Савчук, О. (2018). Успіння Пресвятої Богородиці у візантійській літургійній традиції: історичний контекст. Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, (12-13), 74–84. вилучено із http://journal.ifaiz.edu.ua/index.php/gp/article/view/194

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають