Христологічний аспект богородичних догматів

Автор(и)

  • Богдан Марціновський Івано-Франківський богословський університет імені св. Івана Золотоустого

Ключові слова:

Догматичне богослов’я, догматика, богослов’я, Христологія, Маріологія

Анотація

«Мати Відкупителя займає точно окреслене місце у плані спасіння.» (RМ 1). Святійший Отець Іван Павло II говорить, що прагне в цій енцикліці розважити над значенням Марії в таємниці Христа і Її діяльну, активну і видиму присутність в житті Церкви. Папа дотримується тут лінії, визначеної II Ватиканським Собором у VIII розділі LG (52-69) «Благословенна Марія Діва Мати Божа в таїнстві Христа і Церкви».

Таким самим буде і напрямок наших роздумів. Тут не йдеться про маріологію, яка була б «зменшеною» христологією. Марія не є запереченням чи загрозою для винятковості Відкуплення через Христа. Вона тільки на це вказує. Бо Вона є першою людиною, в якій Відкуплення, одержане через Христа, остаточно об‘явлене так, як воно здійсниться у Церкві при кінці віків.

##submission.downloads##

Опубліковано

19.03.2014

Як цитувати

Марціновський, Б. (2014). Христологічний аспект богородичних догматів. Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, (5), 131–147. вилучено із http://journal.ifaiz.edu.ua/index.php/gp/article/view/49