Джерела до вивчення найдавніших іконостасів та іконографії Галицько-Волинської Русі

Автор(и)

  • Ігор Коваль Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Ключові слова:

Галицько-Волинська держава, українське сакральне мистецтво, іконостас, іконографія, Галичина

Анотація

Безбожницький атеїзм завдав непоправної шкоди українському релігійному мистецтвознавству. У прагненні побороти християнську релігію апологети комуністичної ідеології всіляко применшували здобутки національного іконографічного мистецтва українців, здебільшого приписуючи творіння київської художньої школи до "Русского наследия", а про іконографію Галицько-Волинської держави в радянській історіографії взагалі не велося мови. Все це штучно звужувало джерелознавчу базу і не давало змоги дослідникам об'єктивно висвітлювати мистецькі процеси, що бурхливо протікали в західному регіоні України за княжої доби.

Тому дослідження даної проблеми не тільки розширює горизонти історичного пізнання, але й дає першоджерельний матеріал сучасним митцям для відновлення забутої сакральної спадщини минулого.

##submission.downloads##

Опубліковано

15.12.2007

Як цитувати

Коваль, І. (2007). Джерела до вивчення найдавніших іконостасів та іконографії Галицько-Волинської Русі. Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, (1), 228–237. вилучено із http://journal.ifaiz.edu.ua/index.php/gp/article/view/270

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають